You are here

Dick van Kleinwee

Nieuws
29.08.2014

Als je vraagt waarom Dick van Kleinwee veredelaar is geworden, dan antwoord hij dat hij heel blij wordt van de energie die hij krijgt van het werken met planten.

 

Dit ontdekte hij toen hij nog jong was en in de groente werkte: ‘Als de planten blij zijn, ben ik ook blij’, zegt hij. Dit gevoel werd tijdens zijn studie aan de universiteit versterkt. 

Nieuwe planten zijn waardevol
Hij werd in 1992 veredelaar in planten en werkt sinds 2003 bij Syngenta. Er is niet slechts één aspect wat hij het meest waardeert in zijn werk. Alles in het veredelingsproces, van planning tot de realisatie van een doel, bevalt hem uitstekend. ‘Ik houd ervan om nieuwe planten te creëren en ik ben erg geïnteresseerd in de nieuwe technieken die hiermee gepaard gaan’, aldus Dick. 


Omgaan met “teleurstellingen” 
Dick maakt fijne successen mee. Een groot recent succes uit Dicks handen zijn de Petunia Sanguna Twirls. Voor elke 2 of 3 successen ervaart hij 20.000 “teleurstellingen” per jaar planten die niet goed genoeg bevonden worden. Hij gelooft erin dat een veredelaar dit alleen maar succesvol kan doen als hij zich focust op het vinden van die ene winnaar! 

In gesprek met telers
Hoe heb je de Sanguna Twirls ontwikkeld? ‘Een beetje geluk’, zegt hij bescheiden, ‘maar het vraagt ook wel een goed waarnemingsvermogen om nieuwe planten te ontdekken. Nieuwe rassen moeten voldoen aan de wensen en eisen van teler en consument.’ Daarom bezoekt hij graag telers of nodigt ze uit bij de proeven, om zo van elkaar te leren. ‘Mijn doel is om de allerbeste rassen te maken in onze belangrijkste gewassen 
 

E-Nieuws September